قهوه یک تاریخچه بسیار طولانی دارد و سالهاست که توسط بشر مورد استفاده قرار میگیرد. دانههای سبز قهوه برای اینکه تبدیل به یک نوشیدنی خوشبو و دوستداشتنی شوند، مسیر پر چالشی را پشت سر میگذارند که رست کردن قهوه هم یکی از این مراحل است. بر اساس تاریخچه رستر قهوه، اولین تجهیزاتی که در این روند مورد استفاده قرار گرفتند، تابههای نازک و مخصوصی بودند. امروزه با پیشرفت تکنولوژی، ابزارهای استفاده شده برای این کار هم پیشرفتهای چشمگیری داشتهاند و از دستگاههای مختلفی در این روند استفاده میشود. در ادامه با ما در این مقاله از تلاش صنعت همراه شوید تا توضیحات کاملتری در این باره در اختیار شما قرار دهیم.
آشنایی با تاریخچه رستر قهوه
بر اساس بررسیهای انجام شده بر روی تاریخچه قهوه، باید بگوییم که روند رست و آمادهسازی آن به صدها سال پیش در آفریقا و خاورمیانه برمیگردد. این نوشیدنی بعد از مدتی از امپراتوری عثمانی و همچنین مستعمرات اروپایی در آفریقا، به سراسر دنیا صادر و تبدیل به یکی از محبوبترین نوشیدنیها شد.
انواع وسایل رستری قهوه در طول تاریخ عبارتند از:
- تابه مخصوص: اولین وسیلهای که برای برشته کردن قهوه مورد استفاده قرار گرفت، تابهای نازک و سوراخ دار بود که بر روی شعله مستقیم آتش قرار میگرفت. این تابه ها حجم محدودی از قهوه را در یک بازه زمانی بو داده میکردند؛ از این رو نیاز به صرف زمان زیادی بود تا بتوانیم در نهایت به حجم دلخواهی که در نظر داریم، برسیم.
- رستر استوانهای: بعد از این تابهها، نوبت به رسترهای استوانهای رسید. تاریخ رستر قهوه در این مدل مربوط به قرن هفدهم در قاهره است. در این حالت دانههای قهوه درون محفظهای محصور میشدند و گرما همه اطراف آنها را در برمیگرفت. برای این رسترها یک هندل دستی طراحی شده بود تا با کمک آن بتوان همه دانهها را به صورت یکنواخت و در یک مسیر مناسب حرکت داد. استفاده از این روش پروسه برشته کردن قهوه را تا حد زیادی سادهتر کرد.
- رستر صنعتی: رسترهای صنعتی را میتوانیم به عنوان یکی از اختراعات در قرن 19 به حساب آوریم که بر اساس تاریخچه رستری قهوه، برای اولین بار در بریتانیا ساخته شدند. در این روش رستر میتوانست حتی آخرین دانه برشته شده قهوه را نیز به راحتی از درون محفظه خارج کند و مورد استفاده قرار دهد.
- رستر با جریان الکتریسیته: بعد از گسترش الکتریسیته و در نظر گرفتن کاربردهای بیشتر برای آن، از این نیرو به جای گاز و انرژیهای قبلی برای رست کردن قهوه استفاده کردند.
بیشتر بخوانید: رست قهوه چیست؟
رست کردن یا برشته کردن قهوه در ماهیتابه
همان طور که گفتیم، اولین و قدیمیترین روشی که برای رست کردن قهوه مورد استفاده قرار میگرفت، با کمک تابههای مخصوص بود. از این رو اگر شما قصد برشته کردن قهوههای خود را دارید، اما نمیتوانید به تجهیزات لازم دسترسی داشته باشید، این روش به کمکتان خواهد آمد. برای این کار به یک ماهیتابه مخصوص نیاز دارید و باید بر اساس مراحل زیر پیش بروید:
- باید یک قاشق بلند تهیه کنید و آن را فقط برای رست کردن قهوه اختصاص دهید.
- به یک بطری اسپری که آب را با ذرات بسیار ریز اسپری کند هم نیاز خواهید داشت.
- در ابتدا ماهیتابه را بر روی اجاق گاز قرار دهید تا دمای آن به 350 درجه فارنهایت معادل با 175 درجه سانتی گراد برسد.
- سپس دانههای سبز قهوه را درون تابه بریزید و با استفاده از قاشق به صورت مداوم هم بزنید. هم زدن دانههای قهوه در این مرحله از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و از سوختن آنها جلوگیری میکند.
- میزان برشته کردن قهوه سلیقهای است؛ یعنی شما میتوانید بسته به دلخواه خود، هر اندازه که تمایل دارید، قهوه را بو داده کنید.
- بعد از اینکه دانههای قهوه به تیرگی مورد نظر شما رسیدند، باید گاز را خاموش کنید، آب سرد را با کمک اسپری بر روی دانهها بپاشید و آنها را به صورت یک لایه بر روی یک سینی پهن کنید.
- بعد از خنک شدن کامل، میتوانید آنها را جمع کنید و در بسته مخصوص قرار دهید.
رست کردن قهوه در برشته کننده استوانهای
برشته کننده استوانهای را میتوانیم به عنوان مرحله بعدی از تاریخچه رستری قهوه در نظر بگیریم. بو دادن قهوه در تابه معمولا با دود بسیار زیادی همراه بود و به سیستم تهویه قدرتمند نیاز داشت که بخار، بو و دود ایجادشده را از محیط تخلیه کند. از این رو برشتهکنهای استوانهای ارائه شدند که با وجود شباهت زیاد به تابهها، عملکرد متفاوتی داشتند. دانههای قهوه درون محفظه این رستر ها محفوظ میماندند و بدنه مشبک آنها اجازه ورود گرما را به صورت کامل میداد. میللنگهای مخصوصی بر روی بدنه این دستگاه تعبیه شده بود که کمک میکردند تا دانههای قهوه به صورت مداوم در حرکت باشند.
رسترهای صنعتی قهوه
بعد از انقلاب صنعتی و گسترش تکنولوژی، تاریخچه رستر قهوه هم دستخوش تحولات عظیمی شد. ماشینهای تجاری خاصی در این مرحله ساخته شدند که برای رست کردن قهوه مورد استفاده قرار میگرفتند و عملکرد فوقالعادهای داشتند. ساختار برخی از این رسترها فوقالعاده ساده و مشابه با سیلندرهای بزرگ بود. این ساختارها بر روی منبع گرما قرار میگرفتند و حرارت میدیدند تا زمانی که دانهها به صورت کامل برشته شوند.
تأمین انرژی مورد نیاز این روش در ابتدا از طریق زغالسنگ یا چوب انجام میشد. به همین دلیل قهوه بو داده شده اغلب طعم دودی به خود میگرفت که باعث نارضایتی کاربران شده بود. از این رو بلافاصله بعد از ارائه گاز طبیعی، این سیستم با گاز جایگزین شد. گاز طبیعی منبع گرمایی بهتری برای برشته کردن قهوه بود و رضایت بیشتری هم به دنبال داشت.
در صورتی که به دنبال بهترین دستگاهها برای رستری قهوه هستید که مصرف انرژی پایینی هم داشته باشد، میتوانید خرید خود را از تلاش صنعت انجام دهید و این محصولات را با بهترین قیمت، تحویل بگیرید.
تاثیر برق در تاریخچه رستر قهوه
یکی از عواملی که نقش به سزایی در روند تکامل تاریخچه رستری قهوه داشت، برق بود. افزایش دسترسی و استفاده از این سیستم، باعث شد تا شاهد تکنولوژیهای جدیدی در این صنعت باشیم. با کمک موتورهای الکتریکی، برشته کردن دانههای قهوه زمان و انرژی بسیار کمتری نیاز داشت. گرمای ایجادشده از انرژی الکتریکی، تا حد زیادی قابل کنترل و پیشبینی بود؛ به همین دلیل در اغلب مواقع خطرات کمتری هم به دنبال داشت. در این حالت رسترها میتوانستند وضعیت دما و حرارت را تحت کنترل خود درآورند و به برشته کردن قهوه بپردازند.
رسترهای قهوه با بستر مایع
در سال 1970 برای اولین بار در تاریخچه رستر قهوه، رسترهای با بستر مایع یا هوای گرم ارائه شدند. عملکرد این سیستمها به صورتی بود که سیال مایع یا هوای گرم از قسمت زیر دانهها عبور داده میشد و فشار کافی برای بلند کردن دانههای قهوه از روی صفحه را به وجود میآورد. در نتیجه دانهها شروع به چرخش میکردند و حرارت مورد نظر به صورت کامل به آنها وارد میشد.
این سیستم توسط برخی از متخصصان مردود اعلام شد؛ چراکه بسیاری از آنها بر این باور بودند که برشته شدن قهوه در این روش به صورت یکسان انجام نمیشود. برای رست کردن قهوه باید از ترکیب فرایند همرفت، هدایت و تشعشع استفاده کرد تا همه دانهها به یک اندازه بو داده شوند. در حالی که عملکرد رسترهای قهوه با بستر مایع، تنها بر پایه تکنیک همرفت است و در بسیاری از مواقع نمیتواند نیاز کاربران را برآورده کند.
روی کار آمدن تکنولوژیهای جدید
با گذشت زمان و بررسیهای انجام شده بر روی ساختار دانه قهوه و خواص شیمیایی آن، روشهای مدرن و جدیدتری هم برای برشته کردن قهوه ارائه شدند. متخصصان بسیار زیادی در این حوزه شروع به فعالیت کردند و به اندازهگیری دادههای مختلفی مانند دما و متغیرهای مختلف پرداختند. تکنولوژیهای جدیدی برای اندازهگیری دما و پروفایل تغییرات قهوه ارائه شدند که در روند برشته کردن قهوه تا حد زیادی کمککننده هستند. این تجهیزات میتوانند در جهت کنترل و ارائه رست بهتر تا حد زیادی اثرگذار باشند.
جمعبندی
برای اینکه یک قهوه گرم دلپذیر داشته باشید، باید مراحل ویژهای پشت سر گذاشته شوند که یکی از آنها بو دادن دانههای قهوه است. برشته کردن دانههای سبز قهوه میتواند باعث آزاد شدن عطر فوقالعادهای از آنها شود. این مقاله به صورت کامل به بررسی تاریخچه رستر قهوه پرداختیم تا شما اطلاعات کاملی درباره این روند داشته باشید. شما میتوانید جدیدترین تکنولوژیها برای رست کردن قهوه را در تلاش صنعت پیدا کنید. تمام دستگاههای تلاش صنعت مطابق با استانداردهای بهروز دنیا ساخته شدهاند و کاربردهای بسیار زیادی به همراه دارند.